Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Το πρόβλημα της ηχορρύπανσης: Επιπτώσεις, αναγκαία μέτρα και παρεμβάσεις


ΕΡΩΤΗΣΗ KAI AKE



Προς τους κ.κ. Υπουργούς:



Α. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Β. Προστασίας του Πολίτη.

Γ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

E. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  


ΘΕΜΑ: Το πρόβλημα της ηχορρύπανσης: Επιπτώσεις, αναγκαία μέτρα και παρεμβάσεις



Ο θόρυβος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στις ελληνικές πόλεις, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιοχές με πυκνή δόμηση και υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού.

Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία του ανθρώπου και επηρεάζει τις καθημερινές του δραστηριότητες στη δουλειά, το σχολείο, το σπίτι και τον ελεύθερο χρόνο του. Οι σημαντικότερες αρνητικές επιδράσεις του θορύβου στην υγεία  είναι:

   Επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου (άγχος, νευρώσεις, ευερεθιστότητα)

• Επιρροή στην κοινωνική συμπεριφορά (επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις).

• Διαταραχή του ύπνου με όλες τις επιβλαβείς συνέπειες σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση (κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, πονοκέφαλοι, αρρυθμίες, δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης).

• Παρουσιάζει επίσης πλήθος παθολογικών ευρημάτων ήτοι, μόνιμες βλάβες στο αυτί, αύξηση της αρτηριακής πίεσης με κίνδυνο εμφραγμάτων, κώφωση, κεφαλαλγία, ανορεξία, ίλιγγο, ναυτία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτική γαστρική διαταραχή, λιποθυμία, κλπ.

• Μερικές ομάδες πληθυσμού είναι περισσότερο ευάλωτες στις παρενέργειες της ηχορρύπανσης, (έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ασθενείς).

• Επίδραση στα παιδιά (μειωμένη ικανότητα εκμάθησης, δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής, δυσκολία στην επικοινωνία).

Πολλές φορές, πολίτες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση λόγω της γειτνίασης των κατοικιών τους με θορυβώδεις εγκαταστάσεις. Απευθύνουν έκκληση για προστασία του δικαιώματός τους να ζουν ήσυχα στις κατοικίες τους και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Θεωρούν ότι οι θορυβώδεις εγκαταστάσεις συντελούν σε διαρκή προσβολή του Συνταγματικού δικαιώματος τους να κατοικούν και να απολαμβάνουν το σπίτι τους και θέτουν τη Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να τους προστατεύσει.

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει γειτονιά ή συνοικία που οι κάτοικοι να μη διαμαρτύρονται για το θόρυβο, όλες τις ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας. Αναγκάζονται οι πολίτες να έχουν συνεχώς κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μη μπορούν να κοιμηθούν, να ησυχάσουν και να απομονώνονται από τους εξωτερικούς χώρους των σπιτιών τους. Τα μικρά παιδιά, τα παιδιά που διαβάζουν και οι ηλικιωμένοι επιβαρύνονται περισσότερο. Το πρόβλημα το δημιουργούν κυρίως τα μηχανάκια με τις κομμένες εξατμίσεις, καθώς και τα κέντρα διασκέδασης με την ανεξέλεγκτη χρήση της μουσικής.

Η αντιμετώπιση του θορύβου ή έστω ο περιορισμός του πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους των πολιτισμένων κοινωνιών.  Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που ο ΠΟΥ θεωρεί τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός μιας χώρας ως έναν από τους δείκτες αξιολόγησης του κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου αυτής της χώρας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηχορρύπανση πλήττει την ανθρώπινη υγεία. Κατ’ επέκταση όμως πλήττει και την οικονομική ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι το κόστος της ηχορρύπανσης στην  Ευρώπη ανέρχεται στο ποσό των 10-100 δις ευρώ ετησίως. Το κόστος αυτό συνδέεται με τις ιατρικές δαπάνες, τη μείωση της αξίας των ακινήτων κλπ. Για παράδειγμα, μελέτη στην ΕΕ έδειξε ότι η μείωση του μισθώματος ενός ακινήτου είναι της τάξης των 20 ευρώ ανά κάτοικο ανά έτος, για κάθε dB που υπερβαίνει τα 50 dB .

Η Ελληνική πολιτεία, όπως και όλες οι σύγχρονες κοινωνίες, έχει θεσπίσει μια σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της ηχορρύπανσης εξακολουθεί να υφίσταται και δυστυχώς να επεκτείνεται, αντί να περιορίζεται.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί :

• Διόγκωση των αστικών περιοχών σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες πολεοδομικές, χωροταξικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στις μεγάλες πόλεις

• Έλλειψη ανοιχτών χώρων και πράσινου

• Σχετικά υψηλή πυκνότητα πληθυσμού με ανάμιξη χρήσεων γης

• Σχετικά χαμηλή ποιότητα κτιριακών υποδομών και υλικών κατασκευής

• Ελλιπής συντήρηση οχημάτων και ανεπαρκής οδηγική συμπεριφορά

• Έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών

• Η μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και κυρίως ο πλημμελής έλεγχος



Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1.     Ποιες αρμοδιότητες έχουν τα Υπουργεία, επί των οποίων προΐστανται σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος ;

2.    Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο προωθητικών και κατασταλτικών δράσεων, σχετικά με την καταπολέμηση της ηχορρύπανσης ;

3.    Προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα και ποια είναι αυτά για την αντιμετώπισή του προβλήματος ;

4.    Ποιος εποπτεύει την άσκηση των αρμοδιοτήτων και της επιβολής κυρώσεων όταν αυτές δεν ασκούνται ;

5.    Με ποίο σκεπτικό, το προκαλούμενο από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αδίκημα της ηχορρύπανσης, μετατράπηκε με πρόσφατο Νόμο από πλημμέλημα σε πταίσμα ; 







Παρακαλούμε να μας καταθέσετε:

Α. Τα στοιχεία επικοινωνίας των τμημάτων του Υπουργείου που χειρίζονται τα θέματα της ηχορρύπανσης.

Β. Αντίγραφα από το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις σχετικές αρμοδιότητες κάθε Υπουργείου.

Γ. Τυχόν υπηρεσιακές εκθέσεις που περιγράφουν το φαινόμενο και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Δ. Αντίγραφα τυχόν εντολών και οδηγιών προς το αρμόδιο προσωπικό του Υπουργείου σας, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ



ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ



ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ



ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ



ΜΠΕΚΙΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ



ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ



ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου