Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Φρένο» στην παράταση του ωραρίου μουσικής

Φρένο" στην παράταση του ωραρίου μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στο νησί της Ρόδου και κατ' επέκταση στο ωράριο λειτουργίας τους θέτει, μετά και από γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, ο Δήμος Ρόδου.
Σε συνέχεια συγκεκριμένα 4 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από ισάριθμα μπάρ που λειτουργούν στο νησί για την παράταση του ωραρίου μουσικής ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ Στέφανος Στρατής γνωμοδότησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν. 3852/2010 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την επιφύλαξη του άρθρου 83 του νόμου έχει αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής καταστημάτων.
Εξηγεί παραπέρα ότι καμία άλλη διάταξη στον παραπάνω νόμο δεν αναφέρεται σε παράταση ωραρίου ήδη χορηγηθείσης άδειας λειτουργίας μουσικής καταστημάτων και καταλήγει συμπερασματικά ότι...
"Κατά την κείμενη νομοθεσία τα όργανα των ΟΤΑ δεν έχουν δικαιοδοσία για χορήγηση παράτασης ωραρίου καθόσον δεν είναι τα όργανα που καθορίζουν το ωράριο".
Θυμίζουμε ότι η υπό τον κ Χ. Χατζηευθυμίου δημοτική αρχή είχε αποφασίσει την παράταση του ωραρίου λειτουργίας μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τακτική που δεν προτίθεται επί του παρόντος να ακολουθήσει η διοίκηση του ενιαίου δήμου καθώς προσκρούει σε διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Είναι προφανές ότι στην πράξη το ωράριο μουσικής δεν μπορεί να τηρηθεί στα περισσότερα καταστήματα και συνεπώς, είτε αυτά θα πρέπει να διακόπτουν τη μουσική εκδιώκοντας τους πελάτες τους, είτε θα πρέπει να λειτουργούν παράνομα αποδεχόμενα ή το ενδεχόμενο επιβολής σε βάρος τους κυρώσεων .
Για το ίδιο θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και στο παρελθόν από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επισημαίνουν ότι η τουριστική ανάπτυξη της πόλης δεν μπορεί να επιτευχθεί απόντων των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, ούτε γίνεται να καθιερωθεί η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός αν επιβληθεί ουσιαστικά στα καταστήματα να κλείνουν όταν αρχίζει η νυχτερινή διασκέδαση.
Είναι γνωστό ότι στα όρια του Δήμου λειτουργεί μεγάλος αριθμός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πολλά από αυτά έχουν μόνιμη και αδιάλειπτη λειτουργία ολόκληρο το έτος, ενώ άλλα αποτελούν εποχικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τη θερινή περίοδο.
Όλα τα ανωτέρω καταστήματα -με βάση την κοινή πείρα- χρησιμοποιούν ηχητικά συστήματα για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στα καταστήματα και την τέρψη των θαμώνων. Για τη χρήση μουσικών οργάνων εκδίδεται άδεια από το Δήμο, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί θετική γνωμοδότηση από την Διεύθυνση Υγείας που εκτιμά την επίπτωση της λειτουργίας των μουσικών οργάνων στους περιοίκους.
Το ημερήσιο ωράριο καθορίζεται από την αριθμ. 3/1996 Αστυνομική Διάταξη και είναι μέχρι την 22:00 ώρα για την χειμερινή περίοδο και μέχρι την 23:00 ώρα για την θερινή περίοδο. Το ωράριο μπορούσε να παραταθεί μέχρι την 02:00 ώρα για τα καταστήματα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο και μέχρι την 03:00 ώρα για τα καταστήματα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μετά από απόφαση του Δήμου.
Η παράταση μπορούσε να δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ηχορύπανση. Τα όρια της μεγίστης ηχοστάθμης καθορίζονται από την αριθ. 3/1996 Αστυνομική Διάταξη και είναι α) 80 db για τα κλειστά καταστήματα και β) 30 db στην πλησιέστερη κατοικία όταν στο κέντρο του καταστήματος η ένταση είναι 80db για τα υπαίθρια καταστήματα.
Ο Δήμος Ρόδου εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει κανονιστική απόφαση για την ρύθμιση του ζητήματος του ωραρίου των καταστημάτων κατά πάγιο και ενιαίο τρόπο και να δώσει τη δυνατότητα χρήσης μουσικών οργάνων μέχρι μια ώρα αποδεκτή από το Νόμο, αλλά και φυσιολογική για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τους κανόνες της κοινής πείρας.
Τέλος, ο Δήμος, σταθμίζοντας και το συμφέρον των περιοίκων και των λοιπών πολιτών, μπορεί για την προστασία τους και την εξασφάλιση της ησυχίας τους, στο χρονικό διάστημα της παράτασης να ορίσει σημαντικά μικρότερη ανώτατη επιτρεπόμενη ηχοστάθμη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι από τη χορηγούμενη παράταση δεν θα υπάρχει ηχορύπανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου