Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Παρατηρήσεις – προτάσεις αναφορικά με τον νέο κανονισμό του Δήμου Πάτρας – Επιτροπή ποιότητας ζωής


Χορήγηση άδειας μουσικών οργάνων – ωράριο λειτουργίας μουσικής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος -  παράταση ωραρίου άδειας μουσικών οργάνων.

Παρατηρήσεις – προτάσεις αναφορικά με τον νέο κανονισμό του Δήμου Πάτρας  – Επιτροπή ποιότητας ζωής

Α.  Προοίμιο

Κανένας δεν ενοχλεί κανένα - Αρμονική συμβίωση των καταστηματαρχών με τους κατοίκους και επιχειρηματίες της πόλης.

Κανένα κατάστημα να μην αναγκάσει ούτε έναν κάτοικο να φύγει ή άλλον επιχειρηματία που λειτουργεί νόμιμα να κλείσει (ξενοδοχεία, Κέντρα διασκέδασης με νόμιμη άδεια).

Τα καταστήματα που ενοχλούν παρανομώντας, να γνωρίζουν ότι θα αναγκασθούν να κλείσουν και γι αυτό έχει ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός των αρμοδίων οργάνων του Δήμου, ώστε να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα.

Η εφαρμογή της υπάρχουσας υπ΄ αριθμ. 561/2003 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, αποτελεί βάση για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Τις ώρες κοινής ησυχίας πρέπει να τηρούνται τα νόμιμα καμία δηλαδή μουσική.

Στο διαδίκτυο θα πρέπει να καταχωρούνται όλες οι πράξεις ώστε να μπορεί να υπάρχει έλεγχος και να μην δημιουργούνται υπόνοιες, καθώς και να προκύπτουν οι ευθύνες του καθένα ξεχωριστά και όχι να καταλογίζονται στον Δήμο γενικά.

Β. Όροι χορήγησης αδείας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πριν από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να καλούνται: το Δημοτικό Διαμέρισμα, ή Αστυνομία και οι Ενώσεις Κατοίκων, Επαγγελματικές ενώσεις όπως: των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών νομίμων νυκτερινών κέντρων, Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του φαινομένου της ηχορρύπανσης κ.λ.π να εκφέρουν γνώμη.

Να ζητείται και Λαμβάνεται υπόψη η αρμόδια και αναγκαία εισήγηση του τμήματος αδειών καταστημάτων της Δ/νσης Προσόδων.

Να καλούνται να παρασταθούν στις συνεδριάσεις τις επιτροπής εκπρόσωποι των ως άνω, και να έχουν δικαίωμα προσφυγής στην Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι η προσφυγή στην Περιφέρεια και στο ΣΤΕ είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική.

Να δοθεί συναρμοδιότητα στην Δημοτική Αστυνομία για τον έλεγχο της ηχορρύπανσης όλες τις ώρες, και να δοθούν οδηγίες για τακτικούς ελέγχους τις μεσημεριανές ώρες κοινής ησυχίας που υπάρχει πλήρης δυνατότητα από πλευράς του προσωπικού της. Να μην επιτρέπεται στους Δημοτικούς αστυνομικούς να κάνουν διάλειμμα εργασίας σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία κατόπιν θα καλούνται να ελέγχουν.

Μητρώο ηχορρύπανσης: μία βάση δεδομένων, η οποία θα εμπεριέχει τη νομοθεσία, τους παραβάτες, τις καταγγελίες, τις ζώνες - περιοχές θορύβου, διευθύνσεις καταστημάτων (με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες αλλάζουν συχνά επωνυμία, τίτλο επιχείρησης κλπ),  ελέγχους,  ποινές  κλπ. Όλα τα παραπάνω μαζί με τις άδειες λειτουργίας, μουσικής, παράτασης κλπ να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Στο κείμενο των αποφάσεων έγκρισης, ποινών κλπ να αναφέρεται ποιος, σε ποιο χρονικό διάστημα και με ποιο τρόπο μπορεί να προσφύγει κατά αυτής και μέχρι να λήξει το χρονικό διάστημα που θα τεθεί να μην ενεργοποιείται  η απόφαση.

Να αναφέρονται στο κείμενο των αποφάσεων οι συνέπειες που θα έχουν τα μέλη της επιτροπής που θα δώσουν παράνομη άδεια, «πειθαρχικές και ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, (269 Π.Κ. 233 κ. επομ. του Νόμου 3852 / 2010)»  προκειμένου να είναι ενήμεροι οι νέοι ή οι άπειροι δημοτικοί σύμβουλοι και λοιπά μέλη της επιτροπής που υπογράφουν.

Να αναφέρονται : Τηλέφωνα επικοινωνίας με επιτροπή και αρμόδια υπηρεσία δήμου,  ονόματα αρμοδίων εμαιλ φαξ και  που μπορούν να γίνουν ανωνυμίες καταγγελίες. Να μελετηθεί η δημιουργία γραμμής ΣΟΣ για ηχορρύπανση, που θα πλαισιώνεται κατάλληλα. (Δεν πρέπει να αφήνουμε τους κατοίκους να αντιδικούν με τους καταστηματάρχες και να δημιουργούνται προσωπικές έριδες)

Στην απόφαση για την χορήγηση άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να αναφέρεται ο διαχειριστής της πολυκατοικίας που δίνει την συναίνεση για την χρήση μουσικής. Η συναίνεση να λαμβάνεται με απόφαση ΓΣ  των ενοίκων και όχι των ιδιοκτητών με ποσοστό 100 % η το πολύ αυξημένη πλειοψηφία 75% των ενοίκων. Απαραίτητη η συναίνεση των ενοίκων του άνω η παραπλεύρως διαμερισμάτων.

Η άδεια να μπορεί να αφαιρείται  για λόγους μεταγενέστερης ηχορύπανσης με δήλωση του διαχειριστή μετά από απόφαση Γ.Σ, όπως πιο πάνω αλλά με ποσοστό 50 %, όπως και με καταγγελίες γειτνιαζόντων ενοίκων, γραφείων, καταστημάτων ή κατοικιών, η αρμοδίου συλλόγου.

Η άδεια που θα δίνεται να είναι προσβάσιμη σε κάθε δημότη , χωρίς να του ζητείται  να αποδείξει έννομο συμφέρον η να κάνει αίτηση με τα στοιχεία του. Τα πάντα να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Προβλέπεται αλλά δεν τηρείται: Η όποια δυνατότητα χρήσης μουσικής επιτρέπεται με την προϋπόθεση οι πόρτες και τα παράθυρα των καταστημάτων να είναι κλειστά, η πηγή της μουσικής στο βάθος του καταστήματος χωρίς ενισχυτή και ηχεία, και κανένα μεγάφωνο  έξω από το μαγαζί

Αθήνα: Κυριακή – Πέμπτη μέχρι 11.00 μ.μ.
Παρασκευή – Σάββατο – Αργίες και Παραμονές Αργιών μέχρι 1.00 π.μ.

Απαγορεύεται η λειτουργία καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν από την έκδοση άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Βεβαίωση παράβασης λειτουργίας, άνευ αδείας λειτουργίας ή μουσικών οργάνων, δεν θεραπεύεται με την έκδοση αδείας εκ των υστέρων. Έστω και αν υπάρχει αθωωτική απόφαση δικαστηρίου.

ΣΟΣ : Καταγγελία ότι διαταράσσεται η κοινή ησυχία είναι για το τελευταίο έτος τελευταίους 12 μήνες και όχι για το τρέχον έτος

ΣΕ κάθε περίπτωση δεν δίνεται δυνατότητα από τον Καλλικράτη στην επιτροπή ποιότητας ζωής καμία αρμοδιότητα για παράταση ωραρίου.

Γ.  Ποινές

ΣΟΣ:  ηχορρύπανση και διοικητικές κυρώσεις,  χρηματικές ποινές που θα αυξάνονται σε περιπτώσεις υποτροπής

Καμία άδεια αν  ο ιδιοκτήτης έχει οικονομικές οφειλές προς τον δήμο, κυρίως για θέματα σχετικά με ηχορρύπανση και τραπεζοκαθίσματα  

Εγγυητική επιστολή ποσού χχχ ευρώ  που θα καταπέφτει σε περίπτωση καταδίκης

Προϋποθέσεις για την προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Βάσει αυτών, όταν υπάρχουν μηνύσεις για διατάραξη κοινής ησυχίας, παραβίαση ωραρίου καταστήματος, υπέρβαση χρονικών ορίων της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, υπέρβαση ηχοστάθμης μουσικής, άνευ αδείας λειτουργίας μουσικών οργάνων, εντός των προηγουμένων από τις βεβαιώσεις 365 ημερών, πραγματοποιείται σφράγιση του καταστήματος και προσωρινή αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 10 έως 60 ημέρες αντίστοιχα, σύμφωνα με το Π.Δ. 180/79.

Μια μήνυση: αφαιρείται  άδεια 15 μέρες ,

Όταν υπάρχει μία μήνυση για ηχορύπανση, ή παραβίαση ωραρίου ή διατάραξη κοινής ησυχίας: Ανάκληση της παράτασης ωραρίου μουσικής καταστήματος.

Δυο: 30 ημέρες

όταν δύο μηνύσεις για υπέρβαση χρονικών ορίων της παράτασης ωραρίου μουσικής, οριστική ανάκληση παράτασης ωραρίου μουσικής του καταστήματος.

Τρεις:  6 μήνες

Επόμενη: Οριστικά,

Η απόφαση να λαμβάνεται σε 15 μέρες από την κοινοποίηση της μήνυσης  και να εκτελείται άμεσα , ώστε να μην υπάρχει καταδολίευση.

Νέος ιδιοκτήτης νέα επωνυμία νέα διεύθυνση να μην ταυτίζονται με τα παλιά και απλώς να έχει γίνει αλλαγή μόνο στα χαρτιά

Σε κατάστημα που αφαιρέθηκε η άδεια να μην ξαναδίνεται για 6 μήνες άδεια μουσικής.

Αίτημα επιχειρηματία, που ζητάει την διακοπή λειτουργίας καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν θα γίνεται δεκτό, εφ΄ όσον εκκρεμεί απόφαση για αφαίρεση άδειας λειτουργίας, πάνω από 15 ημέρες, η έχουν επιβληθεί τρείς μηνύσεις για παράβαση των όρων λειτουργίας του

Υποχρεωτικά θα εκτελείται η προβλεπόμενη ποινή

Καθορίζεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι τα έξεις: (άρθρο 2 Π.Δ. 180/79 α. Εμπορία (καφέ σε διερχόμενους, ζαχαροπλαστείο καφενείο, κλπ,) β. Αναψυκτήριο, γ. Καφέ-μπαρ δ. Καφενείο- σνακ-μπαρ, ε. Καφετέρια, στ. Νυκτερινά κέντρα. Οποιαδήποτε παραλλαγή των πιο πάνω δεν θεωρείται ως νέα επαγγελματική δραστηριότητα και δεν χορηγείται νέα άδεια στον ίδιο επαγγελματία, στο ίδιο ακίνητο.  

Να αναφέρονται πάνω στην άδεια οι ποινές και ο τρόπος που αφαιρείται  η άδεια.

Να μην δίνεται σε κανένα κατάστημα παράταση αν: Ηχορρύπανση, παράβαση ωραρίου, κοινή ησυχία, άδεια λειτουργίας, υγειονομικοί όροι, λοιπές ποινικά κολάσιμες πράξεις εντός του καταστήματος. Εντός Έτους λέει ο Νόμος αυτό να μην ερμηνεύεται ως: εντός του έτους , αλλά ως χρονικό διάστημα 12 μηνών , άλλως 365 ημερών μέσα στο οποίοι έχει μηνυθεί ή καταδικάστηκε.

Οποιαδήποτε αυθαίρετη τροποποίηση των όρων λειτουργίας να συνεπάγεται την αυτόματη ανάκληση της αδείας.

Επιτέλους καιρός ήταν να επιβληθεί ένα μέτρο.

Καιρός είναι, να μπορεί ο κόσμος που θέλει να κοιμηθεί για να πάει στη δουλειά του να μην ανέχεται άλλο τα μπαϊράκια και τους θαμώνες τους σε κάθε τετράγωνο της Πάτρας...



ixoripansistop.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου